Generationer

Rasmus Jensen

1. Generation

Rasmus Jensen blev født 1899 på en stor gård i Farum. Som eneste dreng i søskendeflokken, var det en selvfølge, at Rasmus skulle være landmand – overtage gården. Men Rasmus ville noget andet. Han ville være snedker; have sin egen møbelforretning med eget snedkeri. Værksted i 2. baggård I løbet af sin opvækst havde Rasmus gået og kigget lunt på gårdens tjenestepige. Det var gensidigt, de blev gift, og flyttede til en kælderlejlighed på Ole Suhrs Gade 12 i København. Her indrettede de forlokalet til en møbelforretning. I Smedegade 12, i en af de mange baggårde, hvor industrien ofte lå på den tid, fik Rasmus sit værksted. Her knoklede han for at fremstille de garderobeskabe og reoler, der blev solgt i den lille families forretning. I værkstedet blev der også fremstillet kommoder til blandt andet Daells Varehus, en af virksomhedens faste kunder. Krig førte til legetøj Med 2. verdenskrigs udbrud, og med Tysklands invasion af Danmark, blev det umuligt for Rasmus at finde materialer til sin produktion. Efter mere end et årti med møbelfremstilling, måtte han finde nye veje. Det blev fremstilling af legetøj. Rasmus og hans kone havde nu fået fire sønner, og for at klare sig gennem den hårde tid, hjalp hele familien til. Både når legetøjet skulle pakkes og når der skulle stemmes dørklokker, for at sælge det. Rasmus Jensens snedkeri klarede sig, og faktisk så godt, at familien efter krigen fik mulighed for at flytte op i en lejlighed på 1. sal i Ole Suhrsgade. Samarbejdet med Daells Varehus blev også genoptaget, og inden længe var møbelproduktionen endnu engang i fuld sving.

Axel Roed-Jensen

2. Generation: Brdr. Roed-Jensen

Rasmus’ ældste søn, Axel Roed-Jensen blev udlært som snedker i et møbelsnedkeri på Sankt Jakobs Gade på Østerbro. Derefter blev han ansat i Aisen Møbelsnedkeri, hvor han på sin cykel kørte rundt til kunder i hele byen og monterede skabe. Her samlede han erfaring i et par år, inden han i slutningen i 50’erne blev ansat som snedkersvend hos far Rasmus. Sammen med sin lillebror, Ove, der var blevet møbelpolstrer, overtog de familiefirmaet. Vi skriver nu 1960, og møbelforretningen var blevet stor, for stor til Ole Suhrsgades lille kælderlejlighed. Axel og Ove rykkede forretningen længere op af gaden, til nogle større lokaler på hjørnet af Ole Suhrs Gade og Øster Farimagsgade. Her fortsatte de under navnet Brdr. Roed-Jensen. Selve produktionen var stadig på farens gamle værksted i 2. baghus i Smedegade 12. Vækst i 60’erne Forretningen gik godt, og de havde mange spændende projekter. Blandt andet lå der under familiens lejlighed i Ole Suhrs Gade en synagoge for Københavns ortodokse jøder. I 60’erne fik de opgaven at indrette og fremstille inventaret til synagogen. I samme periode gik det af mode med indbyggede skabe i nybyggerier. Så blev den primære produktion flyttet over til garderobeskabe og bogreoler. Familiefirmaet med snedkerering og møbelpolstring voksede, og da Nørrebros sorte firkant skulle saneres, flyttede Axel og Ove i 1972 værkstedet fra Smedegade til den fornemme adresse, Bredgade 36. Her havde Axel købt det gamle møbelsnedkeri Dorners lokaler på 3. sal i 1. baghus. Der var en fantastisk udsigt til Amalienborg. I løbet af 1970’erne samarbejdede Axel med et arkitektfirma om flere byggeprojekter, blandt andet nedlæggelsen af Toftegårds Bio, og den efterfølgende indretning af Amager Bio med to nye sale. Brdr. Roed-Jensen møbelsnedkeri blomstrede, deres udvalg blev gradvist udvidet med nye produkter, og stadig flere af de store kunder blev ved med at komme igen med nye opgaver: bygningsarbejde, restaurering af gamle og antikke møbler, og fremstilling af specialmøbler efter særlige ønsker. Da gør-det-selv bølgen skyllede ind over landet kom der godt salg i gør-det-selv køkkener, som de solgte fra forretningen. De fremstillede også forsatsvinduer. Både til enkelte lejligheder og til større ejendomskomplekser. I begyndelsen af 80’erne bragte Axels eneste søn, Bjarne nye kræfter til familiefirmaet. Sammen trak de nye kunder til, her i blandt Kreditforeningen Danmark (senere Realkredit Danmark) og Sydfynske Diskontobanks filialer samt andre større virksomheder. I 1987 blev Axel syg af en blodprop og i november 1988, efter lang tids kamp mod leukæmi, døde Axel. Familiefirmaet gik videre til næste generation.

Bjarne Roed-Jensen

3. Generation

Ny mand, nye tider, og ny base. Sammen med sin familie valgte Bjarne i 1990 at flytte firmaet til Ballerup. Her kunne firmaet og familien dele en fælles og central adresse. Med fra Bredgade flyttede også trædrejeren Magne Monsen med sine Kay Bojesens træaber. Monsen var en fast del af værkstedet, indtil han valgte at gå på pension. Udover Monsen flyttede snedkersvenden Ole Bush med til den nye adresse. Frem til sin død i 2004 var han en af værkstedets engagerede snedkersvende. Kombinationen af virksomhedens erfaring, størrelse og beliggenhed gav en niche med udvikling og produktion af unika møbler. Det, som ikke kan blive fremstillet andre steder, de helt specielle ting, finder man her en løsning på. Sammen med sine to svende brænder Bjarne for faget. Fag med mange muligheder ’Snedker- og tømrerfaget giver så mange muligheder. Sammen med vores kunder kan vi vælge og variere mellem stil, materialer, beslag og teknikker,’ siger Bjarne Roed-Jensen, der blandt sine faste vendinger har: ’Jo. Gu’ kan det lade sig gøre’ og ’…der findes altid en rigtig god løsning.’ Og det har han bevist igennem de næsten 30 år, han har været snedkermester. Gennem årene har der været mange spændende projekter, såsom at finde ekstra plads i en lille et værelses lejlighed på 40 m2. Det gør man ved at fremstille et indbygget garderobeskab med klapseng. Men også projekter med helt andre krav: et ror til en plejehjems beboer, et nyt alter og en alterring til en kirke. Et andet af Bjarne Roed-Jensens mottoer er, at ’man skal helst ikke kunne se, vi har været her. Udover den opgave vi har udført!’. Orden og sikkerhed er i højsædet. Derudover går Bjarne højt op i at opgaverne bliver udført korrekt og til tiden. Kunden er i centrum. Ved siden af virksomheden er Snedkermester Bjarne Roed-Jensen formand for det lokale uddannelses udvalg på Københavns Tekniske Skole og censor med ansvar for at sikre fremtidens dygtige snedker svende.

Kristian Roed-Jensen

4. Generation

Historien er stadig igang med at blive skrevet 🙂